Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Zebra Grevy'ego
(ang. Grevy's zebra)

Gromada: Ssaki, Rząd: Nieparzystokopytne, Rodzina: Koniowate

Występuje we wschodniej Afryce (sawanny). Zebra Grevy'ego to największa 3 gatunków zebr (oprócz niej istnieją jeszcze: zebra stepowa i górska). Paski ułożone ma zdecydowanie najgęściej. Wzdłuż jej grzbietu ciągnie się charakterystyczny czarny pas. Tak jak w przypadku każdej zebry, szczegółowy układ pasków na ciele każdego osobnika jest tak charakterystyczny jak odcisk palców. Samice i młode tworzą małe stada bez silnych więzi, samce są terytorialne i zajmują obszary do 10 km kwadratowych. Zwierzę trawożerne.

zebra Grevy'ego

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski