Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Struś afrykański
(ang. ostrich)

Gromada: Ptaki, Rząd: Strusie, Rodzina: Strusiowate

Występuje w zachodniej, wschodniej i południowej Afryce. Jest to największy i najcięższy ptak żyjący obecnie na Ziemi. Jego waga dochodzi do 155 kg, a wzrost do 275 cm. Struś afrykański jest nielotem. Tworzy niewielkie stada obupłciowe. Jaja wysiadywane są głównie przez samca i tylko on zajmuje się opieką nad wyklutymi pisklętami. Roślinożerny. Ciekawostką jest fakt, że gatunek ten ma największe oczy spośród wszystkich kręgowców lądowych.

struś afrykański 1

struś afrykański 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski