Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Słoń afrykański
(ang. african elephant)

Gromada: Ssaki, Rząd: Trąbowce, Rodzina: Słonie

Występuje w środkowej i wschodniej Afryce (sawanny). Jest to największe obecnie żyjące zwierzę lądowe (samce - do 6 ton). Samice i młode tworzą stada prowadzone zawsze przez najbardziej doświadczoną samicę. Młode samce formują osobne stada, a z wiekiem stają się samotnikami. Więzi w stadzie są bardzo silne. Osobniki ranne lub chore znajdują w nim opiekę. Słoń afrykański jest większy od indyjskiego, ma większe uszy, wklęsły grzbiet, 2 wyrostki chwytne na końcu trąby (indyjski ma 1), a na tylnych nogach 3 kopyta (indyjski ma 4). Żywi się trawą, liśćmi i owocami.

słoń afrykański 1

słoń afrykański 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski