Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Sitatunga
(ang. sitatunga, marshbuck)

Gromada: Ssaki, Rząd: Parzystokopytne, Rodzina: Krętorogie

Sitatunga występuje w zachodniej części Afryki równikowej. Jej siedliskiem są bagna i tereny okresowo zalewane. Żeruje zazwyczaj nocą, żywiąc się trawą i roślinnością bagienną. Bardzo elastyczne stawy przy kopytach są dostosowaniem do poruszania się po grząskim podłożu. Gatunek samotniczy (dorosłe samce) lub formujący małe stada. Cechuje go ciekawa strategia ucieczki przed drapieżnikiem: osobnik zagrożony ucieka do wody i prawie cały zanurza się w niej.

sitatunga 1

sitatunga 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski