Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Niedźwiedź brunatny
(ang. brown bear)

Gromada: Ssaki, Rząd: Drapieżne, Rodzina: Niedźwiedziowate

Niedźwiedź brunatny żyje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Wyróżnia się kilka jego podgatunków, z których najważniejszymi są: niedźwiedź euroazjatycki, grizzly (Ameryka Płn.) i kodiak (Alaska). Jest to największy drapieżnik lądowy. Osobniki tego gatunku prowadzą samotniczy tryb życia. W zimie, gdy brakuje pożywienia, niedźwiedź ten zapada w płytki sen w wyszukanym lub wykopanym przez siebie schronieniu zwanym gawrą. Żywi się głównie jagodami, grzybami, jajami ptasimi, miodem i nasionami, rzadziej poluje na ryby i większą zwierzynę. Przypadki zaatakowania człowieka są rzadkie i mają miejsce jedynie wtedy, gdy zwierzę to czuje się zagrożone i nie ma się gdzie schronić.

niedźwiedź brunatny 1

niedźwiedź brunatny 2

niedźwiedź brunatny 3

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski