Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Nandu szare
(ang. greater rhea)

Gromada: Ptaki, Rząd: Nandu, Rodzina: Nanduowate

Nandu szare zamieszkuje trawiaste i półpustynne rejony Ameryki Południowej. Gatunek tworzący stada o liczebności około 30 osobników. Samiec parzy się z kilkunastoma samicami i w okresie godowym zaciekle broni swego terytorium i swego haremu. Tylko on wysiaduje jaja i zajmuje się wyklutymi pisklętami. Pożywienie nandu stanowią nasiona, jagody, owady, a także drobne zwierzęta: pisklęta, małe gryzonie. Charakterystyczną cechą nandu jest wykorzystywanie skrzydeł do nagłej zmiany kierunku biegu.

nandu 1

nandu 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski