Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Marabut afrykański
(ang. marabou stork)

Gromada: Ptaki, Rząd: Brodzące, Rodzina: Bocianowate

Zamieszkuje środkową i wschodnią Afrykę (sawanna, lasostep). Jest to duży ptak, o rozpiętości skrzydeł dochodzącej do 4 metrów. Żywi się przede wszystkim padliną. Podobnie jak sępy, wypatruje jej szybując wysoko nad ziemią. Głowa i szyja pozbawione piór to dostosowanie do padlinożerności. Dzięki temu rozwiązaniu pióra nie brudzą się i nie sklejają (bo ich nie ma), a tę część ciała trudno byłoby ptakowi wyczyścić.

marabut afrykański

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski