Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Kapibara
(ang. capybara)

Gromada: Ssaki, Rząd: Gryzonie, Rodzina: Kapibary

Występuje w Ameryce Południowej. Zamieszkuje gęste lasy w pobliżu zbiorników wodnych. Jest największym gryzoniem świata (do 65 kg). Podobnie jak hipopotam, ma palce połączone błoną pławną, a oczy i nozdrza przesunięte na szczytową część głowy, co stanowi dostosowanie do środowiska wodnego. Żywi się roślinami wodnymi, trawą i owocami. Kapibara jest świetnym pływakiem. Wykazuje silny terytorializm. Cechuje ją też stadność. Ceniona przez ludzi ze względu na smaczne mięso i leczniczy tłuszcz bogaty w jod.

kapibara 1

kapibara 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski