Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Jeleń europejski
(ang. red deer)

Gromada: Ssaki, Rząd: Parzystokopytne, Rodzina: Jeleniowate

Gatunek zamieszkujący prawie całą Europę (w tym Polskę) oprócz części północno-wschodniej. Żywi się pędami, liśćmi, korą i owocami drzew i krzewów. Charakterystyczne dla samców jest kostne poroże, zrzucane każdego roku na przedwiośniu. Im starszy samiec tym bardziej rozgałęzione ma to poroże. Okres godowy jelenia europejskiego trwa od września do października (listopada). Jest to tzw. rykowisko. Wtedy to samce zaciekle walczą o harem łań. Poza okresem godowym łanie i byki (samce) tworzą osobne stada.

jeleń europejski 1


jeleń europejski 2


← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski