Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Emu
(ang. emu)

Gromada: Ptaki, Rząd: Kazuarowe, Rodzina: Emu

Występuje na terenie całej Australii. Jest to największy ptak tego kontynentu i drugi co do wielkości ptak świata po strusiu afrykańskim. Wbrew zwyczajowej nazwie: „struś emu” nie jest blisko spokrewniony ani ze strusiem afrykańskim, ani z południowoamerykańskim „strusiem” nandu. Duże pokrewieństwo łączy go z kazuarem hełmiastym. Gatunek stadny i koczowniczy. W poszukiwaniu pokarmu (owoce, nasiona, owady) przemierza rocznie setki kilometrów. Ciekawostką jest fakt, że wysiadywaniem jajek zajmuje się tylko samiec i tylko on odchowuje pisklęta do czasu ich usamodzielnienia się.

emu

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski