Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: INTERNETOWE ZOO →

Adaks
(ang. addax)

Gromada: Ssaki, Rząd: Parzystokopytne, Rodzina: Krętorogie

Mieszkaniec Afryki. Występuje tylko na Saharze, w stadach. Jest aktywny rano, wieczorem i w nocy. Za dnia odpoczywa w cieniu. Jego zapotrzebowanie na wodę pokrywają prawie całkowicie rośliny pustynne. Jest to gatunek bardzo nieliczny, zagrożony wyginięciem. Na skraj zagłady sprowadził go człowiek, bo poluje na niego dla skór i mięsa. Obecnie czynione są próby zwiększenia populacji adaksa poprzez hodowlę w ogrodach zoologicznych i reintrodukcję osobników hodowlanych do środowisk naturalnych.

adaks 1

adaks 2

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski