Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Słownik przyrodniczy

Sól gorzka

Sól gorzka (MgSO4 x 7 H2O, siarczan magnezu uwodniony, sól angielska) - bezbarwne kryształy, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Siarczan magnezu powstaje w reakcji kwasu siarkowego z magnezem, tlenkiem magnezu lub wodorotlenkiem magnezu.
Siarczan magnezu bezwodny jest silnie higroskopijny i znalazł zastosowanie jako środek osuszający. Sól gorzką stosuje się w lecznictwie jako środek przeczyszczający.

Sól kuchenna

Sól kuchenna (NaCl, chlorek sodu, zwykła sól) - bezbarwne kryształy o wyraźnie słonym smaku, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Jest to najpospolitsza i najbardziej znana sól. Stosuje się ją w kuchni, do nadawania potrawom słonego smaku, a także konserwuje się nią żywność.
Chlorek sodu jest solą kwasu solnego i zasady sodowej. Jego roztwór wodny ma niską temperaturę krzepnięcia, dlatego zimą posypuje się tą solą drogi i chodniki.
W naturze, duże ilości chlorku sodu występują w wodach morskich, w pokładach soli kamiennej i w solankach. W przemyśle, NaCl znalazł zastosowanie przy produkcji chloru, sodu i kwasu solnego.

Spoczynek zarodka

Spoczynek zarodka - zjawisko zahamowania rozwoju zapłodnionej komórki jajowej po 2 tygodniach, na okres kilku miesięcy (5-9). Dopiero po tym czasie zarodek zagnieżdża się w macicy i następuje jego dalszy rozwój.
Spoczynek zarodka stwierdza się u saren i wielu łasicowatych (kuny, borsuk, wydra, rosomak). Przyczyną istnienia tego zjawiska są trudne warunki panujące zimą, które byłyby zabójcze dla nowo narodzonych zwierząt. Dlatego samice zapłodnione latem, "wydłużają" ciążę, by urodzić dopiero na wiosnę.

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski