Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Słownik przyrodniczy

Adenina

Adenina (6-aminopuryna, A) - zasada azotowa, purynowa, jedna z 4 zasad azotowych wchodzących w skład DNA i RNA. W przypadku DNA, odpowiadającą jej zasadą (komplementarną) na drugiej nici jest tymina (T), a w przypadku 2-niciowego RNA - jest to uracyl (U). Oddziałuje z nimi za pomocą 2 wiązań wodorowych.
Poza tym, adenina jest składnikiem koenzymów NAD i FAD oraz najważniejszego nośnika energii chemicznej w metabolizmie organizmów żywych - ATP.

Adrenalina

Adrenalina (epinefryna) - amina będąca pochodną aminokwasu - fenyloalaniny. Wydzielana jest przez rdzeń nadnerczy, ciałka przyzwojowe i zakończenia włókien nerwowych układu współczulnego.
Zwana jest hormonem walki i ucieczki, gdyż wydzielana jest w celu szybkiego zmobilizowania organizmu w odpowiedzi na zagrożenie.
Jej działanie objawia się podniesieniem ciśnienia krwi (przyspieszenie bicia serca, skurcz naczyń tętniczych i zwiększenie pojemności wyrzutowej serca), rozszerzeniem oskrzeli i źrenic. Adrenalina rozszerza także naczynia wieńcowe, hamuje wydzielanie soków trawiennych i śliny oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich.
Ponadto, podnosi ona poziom glukozy i kwasów tłuszczowych we krwi, aktywując rozpad glikogenu w wątrobie i tłuszczu w tkance tłuszczowej.
Podawana jest przy reanimacji, a także w napadach astmy oskrzelowej i w przypadku wstrząsu anafilaktycznego.

Aflatoksyny

Aflatoksyny - grupa 4 skomplikowanych związków organicznych, wytwarzanych przez grzyby z rodzaju kropidlak (przede wszystkim przez kropidlaka żółtego - Aspergillus flavus). Mają działanie rakotwórcze i toksyczne. Wywołują mutacje, które mogą prowadzić do nowotworu (szczególnie wątroby), a także zaburzają proces odczytu informacji genetycznej (transkrypcję).
Grzyby wytwarzające aflatoksynę rozwijają się na produktach spożywczych (szczególnie orzeszkach ziemnych) w warunkach wysokiej wilgotności i podwyższonej temperatury.

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski