Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA G紟NA
Przyroda polska
Zdj璚ia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Ro郵iny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Zwi您ki czynne ro郵in
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe ksi捫ki
Ciekawe strony www
S這wnik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do dzia逝: ZWI╴KI CZYNNE RO印IN →

Nostrzyk 鄴速y
(豉c. Melilotus officinalis)


U byd豉 篡wionego nostrzykiem mo積a obserwowa cz瘰te krwawienia. Odpowiada za to substancja dzia豉j帷a przeciwkrzepliwie – dikumarol, zawarta w nostrzyku. Podczas suszenia ziela powstaje kumaryna maj帷a intensywny zapach siana. Suszone ziele ma jej nawet do 1% wagi.

Surowiec: ziele
Zawarte substancje: kumaryna (typ: pochodna alfa-pironu), melilotozyd, melilotyna, dikumarol, kwas o-kumarowy, alantoina, flawonoidy, garbniki.
Dzia豉nie: zmniejszaj帷e krzepliwo嗆 (→dikumarol), uszczelniaj帷e naczynia krwiono郾e, przeciwzapalne, uspokajaj帷e, goj帷e (czyraki, owrzodzenia, wybroczyny).


kumaryna

nostrzyk 鄴速y
Nostrzyk 鄴速y

← Poprzednia   Nast瘼na →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski