Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Mniszek pospolity
(łac. Taraxacum officinale)


Nazwa „mniszek” pochodzi stąd, że po zdmuchnięciu owocków z puchem pozostaje łysa główka otoczona zeschniętymi listkami, przypominająca ogoloną głowę mnicha. Roślina ta była niezbyt popularna w starożytności. Zaczęto ją stosować dopiero w XIII wieku. Słowianie uważali, że mniszek usuwa piegi i plamy wątrobowe. We Francji liście mniszka są popularne jako składniki sałatek.

Surowiec: korzeń
Zawarte substancje: tetrahydrowidentyna B (typ: seskwiterpen), pochodne germakranu, beta-amaryna, tarakserol, taraksasterol, inulina (do 40%), flawonoidy, śluzy.
Działanie: pobudzające trawienie i łaknienie, żółciopędne, moczopędne.


tetrahydrowidentyna B

mniszek pospolity
Mniszek pospolity

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski