Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Melisa lekarska
(łac. Melissa officinalis)


Nazwa pochodzi od greckiego słowa „melitta”, co oznacza „pszczoła”, gdyż jest to roślina miododajna, którą pszczoły bardzo lubią. Od dawnych czasów sok z niej używany był przez pszczelarzy do przywabiania rojów pszczelich. W starożytności używana przez Arabów, Greków i Rzymian jako lek na nerwy i depresję. Swój renesans przeżyła w XVIII wieku, kiedy to też chętnie ją w tych celach używano.

Surowiec: liść
Zawarte substancje: cytral (formy trans i cis, typ: monoterpen) nadający melisie charakterystyczny cytrynowy zapach, geraniol, cytronelol, cytronelal, linalol, beta-kariofilen, kwas rozmarynowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, garbniki (5%).
Działanie: uspokajające (obniża znacznie próg pobudliwości nauronów ośrodkowego układu nerwowego), nasenne, rozkurczowe, przeciwbakteryjne. Melisa może z powodzeniem zastępować syntetyczne leki uspokajające.


cis-cytral

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski