Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Łopian większy
(łac. Arctium lappa)


W Japonii korzenie, liście i pączki łopianu stanowią popularne danie, a gatunki łopianu uprawia się jako warzywa. W Polsce, podobne działanie, co łopian większy mają pokrewne gatunki: łopian mniejszy (Arctium minus) i łopian pajęczynowaty (Arctium tomentosum).

Surowiec: korzeń i liść
Zawarte substancje: arkcjopikryna (typ: seskwiterpen), C13-alkineny, kwas gamma-guanidynomasłowy, inulina (do 45%)
Działanie: żółciopędne, gojące (szczególnie przy chorobach skóry), bakteriobójcze (→C13-alkineny), grzybobójcze (→C13-alkineny), napotne, osłaniające, moczopędne.


arkcjopikryna

łopian mniejszy
Łopian mniejszy

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski