Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Gorczyca biała
(łac. Sinapis alba)


Dzięki zapisom w sanskrycie wiemy, że gorczyca biała znana była w Indiach już 3000 lat p.n.e. Używali jej też starożytni Sumerowie. Nasiona gorczycy białej wchodzą w skład musztardy. Pierwszy przepis na nią pochodzi ze starożytnego Rzymu (I wiek n.e.). Do Polski roślina ta dotarła w XVI wieku. Plastry z niej sporządzone miały wyciągać z ciała wszelkie bóle.

Surowiec: nasiono
Zawarte substancje: synalbina (typ: glukozynolat), która pod wpływem wody rozpada się do izosiarkocyjanianu p-hydroksybenzylu nadającego gorczycy ostry smak i zapach, flawonoidy, śluzy.
Działanie: pobudzające łaknienie, antyseptyczne (→synalbina), powlekające (śluzy).


synalbina

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski