Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Czosnek pospolity
(łac. Allium sativum)


Pradawni Słowianie uważali, że czosnek chroni przed ukąszeniami żmij. W Chinach podawany był ludziom po ciężkiej pracy. W starożytnym Egipcie jedli go budowniczowie piramid. W Afryce rybacy smarując się czosnkiem zabezpieczali się przed atakiem krokodyli. Używany od wieków i od dawna nazywany „uniwersalnym lekiem ubogich”.

Surowiec: cebula
Zawarte substancje: allicyna (typ: sulfotlenek) nadająca czosnkowi charakterystyczny zapach, powstająca z bezwonnej alliiny wskutek uszkodzeń tkanek czosnku (np. krojenie), metyloalliina, propyloalliina, S-metylo-L-cysteinosulfotlenek (SMCS).
Działanie: pobudzające łaknienie i trawienie, hipotensyjne (obniżające ciśnienie), zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi (→SMCS), żółciopędne, silnie bakteriobójcze (allicyna działa bakteriobójczo jeszcze w rozcieńczeniu 1 : 50 000).


SMCS i allicyna

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski