Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Babka lancetowata
(łac. Plantago lanceolata)


Lecznicze działanie babki doceniane było w Chinach już 3000 lat temu. W starożytnym Rzymie Pliniusz Starszy zalecał ją jako lek na 24 choroby. Obecnie, w niektórych krajach Europy jada się liście babki jak sałatę.

Surowiec: liść
Zawarte substancje: aukubina (typ: glikozyd irydoidowy), katalpol, kwas krzemowy, dużo jonów cynku (okłady na ukąszenia owadów), garbniki, flawonoidy, pektyny, fenolokwasy, śluz.
Działanie: przeciwbakteryjne (do okładów na rany), przeciwzapalne, osłaniające, wykrztuśne.


aukubina

babka lancetowata
Babka lancetowata

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski