Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ZWIĄZKI CZYNNE ROŚLIN →

Biedrzeniec anyż
(łac. Pimpinella anisum)


Dawniej traktowany jako antidotum na wszystkie trucizny. Roślina bardzo ceniona w Egipcie. Najstarszy medyczny zapis egipski – papirus Ebersa (1500 r.p.n.e.) zawiera wzmiankę o anyżu. W Polsce uprawiany od średniowiecza, kiedy to został sprowadzony przez benedyktynów. Uważali oni, że daje on radość i pobudza apetyt. W medycynie ludowej używany przy dolegliwościach żołądkowych i w maści odstraszającej wszy i komary. Składnik aromatów i nalewek.

Surowiec: owoc
Zawarte substancje: anetol (izomer trans, typ: związek fenolowy), metylochawikol, dianetol, dianizoina, 30% oleju tłustego.
Działanie: wykrztuśne, pobudzające trawienie, przeciwskurczowe (przy skurczach żołądka i jelit).


anetol

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski