Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ORNITOLOGIA →

Kos
(ang. blackbird)

Nazwa łacińska: Turdus merula
Rząd: Wróblowe, Rodzina: Drozdowate
G, Z, DP, DW, CH

Siedlisko: parki, ogrody, lasy liściaste
Pokarm: owady i inne bezkręgowce, drobne owoce
Występowanie w Polsce: na terenie całego kraju

Ciekawostka: Gęstość populacji kosów w miastach jest około 10 razy większa niż ta dla populacji kosów żyjących w lasach. Co ciekawe, kosy miejskie, w przeciwieństwie do leśnych, nie odlatują z Polski na zimę.

kos 1
Samiec

kos 2
Samica

kos 3
Samica na gnieździe

kos 4
Jaja

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski