Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ORNITOLOGIA →

Grubodziób (grabołusk)
(ang. hawfinch)

Nazwa łacińska: Coccothraustes coccothraustes
Rząd: Wróblowe, Rodzina: Łuszczaki
G, Z(R), DP, DW, CH

Siedlisko: lasy liściaste (zwłaszcza buczyny, grądy)
Pokarm: drobne bezkręgowce, nasiona, pączki drzew
Występowanie w Polsce: na terytorium całego kraju z wyjątkiem gór

Ciekawostka: Grubodziób ma wyjątkowo silny dziób jak na ptaka o tej masie. Potrafi on działać siłą odpowiadającą masie 50 kg. Z łatwością rozłupuje orzechy laskowe, pestki wiśni i śliwek.

grubodziób
Samiec

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski