Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ORNITOLOGIA →

Gęś zbożowa
(ang. bean goose)

Nazwa łacińska: Anser fabalis
Rząd: Blaszkodziobe, Rodzina: Kaczkowate
Z(R), DW

Ciekawostka: Gęś zbożowa nie gniazduje w Polsce. Jej areał lęgowy stanowi Skandynawia i Płn. Rosja. Zimuje natomiast w Europie Zachodniej. W Polsce bardzo rzadko widywana jest zimą i na przelotach. Ptak na zdjęciu został sfotografowany na Śląsku.

gęś zbożowa 1

gęś zbożowa 2

gęś zbożowa 3

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski