Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ORNITOLOGIA →

Czernica
(ang. tufted duck)

Nazwa łacińska: Aythya fuligula
Rząd: Blaszkodziobe, Rodzina: Kaczkowate
G, Z, DP, DW, DS

Siedlisko: czyste wody z kępami trzcin
Pokarm: rośliny wodne, drobne zwierzęta wodne (głównie małże)
Występowanie w Polsce: na całym terytorium kraju w wyjątkiem pogórza i gór

Ciekawostka: Czernica żywi się głównie małżami. Jest w Europie coraz liczniejsza, co ma związek z inwazją na europejskie zbiorniki wodne małża o nazwie racicznica zmienna.

czernica 1
Samiec w szacie godowej

czernica 2
Samica

← Poprzednia   Następna →
 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski