Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

CIEKAWOSTKI BIOLOGICZNE 10

  1. Nazwa małpy człekokształtnej - orangutana wywodzi się z języka malajskiego, w którym to oznacza ona tyle co: "leśny człowiek".
  2. Mieszanki samca osła z samicą konia - muły są bezpłodne, ale mają znaczenie gospodarcze, gdyż są bardzo wytrzymałe i odporne na choroby.
  3. Samiec południowoamerykańskiej żaby Darwina bierze zapłodnione jaja do pyska i umieszcza w swoim worku rezonatorowym. Wylęgnięte kijanki łączą swoje krwioobiegi z systemem krwionośnym worka, dzięki czemu czerpią one pokarm, tak jak płody ssacze przez łożysko. Jest to osobliwy sposób na ograniczenie śmiertelności kijanek. Samiec chroni je i odżywia, zamiast pozostawić na pastwę losu.
  4. Żołny - ptaki występujące również w Polsce (głównie południowo-wschodniej) są dostosowane do chwytania w locie pszczół, os i szerszeni. Stąd wywodzi się angielska nazwa tego ptaka: "bee-eater" znaczy "pszczołojad".
  5. Po deszczu na powierzchni ziemi widać wiele dżdżownic. Dzieje się tak dlatego, że woda deszczowa zalewa podziemne tunele, w których te zwierzęta żyją. Nie są one odporne na ultrafiolet światła słonecznego, dlatego w świetle dziennym giną.
  6. Robaczek świętojański (świetlik) jest gatunkiem chrząszcza. Ma on zdolność do emisji światła, które służy do wzajemnego rozpoznawania się i zwabiania osobników. Świetlik wytwarza światło w reakcji chemicznej, w której utleniany jest związek chemiczny - lucyferyna przy pomocy enzymu - lucyferazy.
  7. Hieny są jedynymi ssakami o tak stężonych sokach żołądkowych, że umożliwiają one strawienie kości, a nawet żywienie się wyłącznie kośćmi.
  8. Muflon to gatunek dzikiej owcy. Co ciekawe, pierwotnie występował on tylko na wyspach Morza Śródziemnego: Korsyce, Sardynii i na Cyprze.
  9. Gody jelenia szlachetnego (występującego również w Polsce) to tzw. rykowisko. Trwa ono każdego roku od września do listopada. Samce walczą wtedy za pomocą swoich poroży o dostęp do łań. Poroże zrzucane jest corocznie, na początku marca i do sierpnia wyrasta nowe.
  10. Charakterystyczna, pomarańczowa barwa mięsa łososi pochodzi od barwników: karotenoidów, zawartych w małych skorupiakach, które stanowią pokarm tych ryb.
  11. U gadów znanych jest wiele gatunków jadowitych węży, ale jedynymi jadowitymi jaszczurkami są 2 gatunki: heloderma arizońska i meksykańska.
  12. Wysuwanie i wsuwanie języka do pyska, charakterystyczne dla węży i jaszczurek, ma bardzo istotne znaczenie dla recepcji zapachu u tych zwierząt. Wysunięty język pobiera substancje zapachowe z powietrza lub przedmiotów otoczenia, by po wciągnięciu przenieść je do tzw. narządu Jacobsona, położonego w przedniej części jamy gębowej. Narząd ten odpowiedzialny jest bezpośrednio za odczuwanie zapachów.


  13. Harpia - ptak drapieżny z Ameryki Południowej, którego masa ciała sięga najwyżej 9 kg, potrafi upolować dorosłą małpę, a nawet leniwca.
  14. Psy dingo kojarzone są z Australią, ale występują one również na Nowej Gwinei. Dingo są zdziczałymi psami domowymi zawleczonymi z Azji przez pierwotnych ludzi, którzy zajmowali nowe terytoria.
  15. Masa szkieletu dorosłego człowieka stanowi 20% masy całego ciała.
  16. Impulsy elektryczne przewodzone są wzdłuż nerwów z prędkością 360 km/godzinę.
  17. Serce człowieka kurczy się 100 000 razy na dobę, a jego płuca w tym czasie wykonują 25 000 oddechów.
  18. We wdychanym powietrzu zawartość tlenu wynosi 21% objętości, a we wydychanym - już tylko 16%.
  19. Organizm ludzki syntetyzuje nieco ponad 200 różnych hormonów.
  20. Jeden limfocyt B człowieka potrafi w ciągu godziny wyprodukować około miliona przeciwciał.
  21. W skórze człowieka znajduje się około 2,5 miliona gruczołów potowych, produkujących do 1 litra potu na dobę.
  22. Głowę człowieka porasta średnio 1 milion włosów.
  23. Receptory powonienia człowieka potrafią odróżnić do 10 000 różnych zapachów.
  24. Masa pokarmu, zjadanego przez człowieka w ciągu całego jego życia, wynosi 40 ton.

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski