Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: BIOCHEMIA →

Dlaczego Eskimosi rzadko mają zawał ?

Zdecydowanie zmniejszone ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową, obserwowane u Eskimosów, przypisuje się ich diecie. Spożywają oni duże ilości ryb morskich, do których zaliczamy m.in. makrelę, łososia, halibuta, dorsza czy sardynkę. Olej zawarty w tych rybach jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT) z grupy omega-3. Co ciekawe, związki te występują również w oleju lnianym.
Na szczególną uwagę wśród NKT typu omega-3 zasługuje kwas o nazwie EPA.

EPA

Z tego związku powstają w organizmie substancje o nazwie prostaglandyny serii 3. Hamują one tworzenie się tromboksanu TXA2, który jest silnym czynnikiem agregującym płytki krwi, a same mają działanie przeciwagregacyjne. Nadmierna agregacja płytek krwi jest głównym czynnikiem prowadzącym do powstawania zakrzepów, a to z kolei grozi zawałem serca.
Tak więc EPA, w który obfituje eskimoska dieta, zmniejsza ryzyko powstania zakrzepu, a więc i zawału.

MACIEJ PANCZYKOWSKI

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski