Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: BIOCHEMIA →

Co zawiera piwo ?

Piwo ma bogatą historię, liczącą około 6000 lat. Jej początek sięga czasów starożytnych Sumerów. Napój ten znany był także przez starożytnych Greków i Rzymian, ale nie miał on dla nich takiego znaczenia, co wino.
Zwyczaj dodawania chmielu do piwa pochodzi od pradawnych mieszkańców wybrzeży Morza Kaspijskiego i Czarnego. Zabieg ten miał za zadanie polepszać smak i trwałość piwa. Umiejętność tę z czasem przejęli Słowianie, a od nich skopiowali ją Germanie.

Piwo jest napojem zawierającym 3-7% alkoholu etylowego. Wyróżniamy 4 podstawowe i naturalne składniki potrzebne do jego produkcji: woda, słód, szyszki chmielowe i drożdże.
Słód stanowią wysuszone kiełki zbożowe; z reguły jęczmienne, rzadziej pszeniczne. Drożdże dokonują procesu fermentacji i to dzięki nim, z cukrów zawartych w słodzie, powstaje alkohol etylowy.
Wbrew obiegowym opiniom, chmiel nie jest najważniejszym składnikiem mieszanki, z której powstaje piwo, bo na 1 jej litr przypadają tylko 2 gramy szyszek chmielowych. Jest to więc coś w rodzaju przyprawy.

Piwo spożywane w dużych ilościach jest toksyczne. Jednak, systematyczne i bardzo umiarkowane picie ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Oto najważniejsze efekty:
  • uspokajający i hipotensyjny (obniżający ciśnienie krwi)
  • nasenny
  • bakteriobójczy
  • pobudzający trawienie i łaknienie
  • moczopędny
Głównymi substancjami czynnymi piwa są kwasy alfa-goryczowe i beta-goryczowe, pochodzące z chmielu. To one nadają temu napojowi tak charakterystyczny, gorzki smak i to one wzmagają łaknienie. One też wykazują działanie toksyczne na bakterie Gram-dodatnie.
Za efekt uspokajający i nasenny odpowiada związek o skomplikowanej nazwie:
2-metylo-3-buteno-2-ol, który powstaje z kwasów alfa-goryczowych.

kwas goryczowy

W piwie znajdują się też związki flawonoidowe o działaniu przeciwutleniającym. Są to głównie pochodne kwercetyny, kemferolu oraz charakterystyczny dla chmielu ksantohumnol. Przypisuje mu się działanie antynowotworowe, ale jego stężenie w piwie jest niewielkie.

ksantohumnol

Chmiel zawiera w swoim olejku eterycznym około 200 różnych substancji lotnych. To one odpowiadają za bukiet zapachowy piwa. Zaliczamy do nich głównie: mircen, humulen i farnezen.
Piwo jest ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy H i PP. Nie zawiera ono cholesterolu, a także tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
Maltoza jest podstawowym cukrem piwa. Jest ono dość tuczące, bo liczba kilokalorii, zawarta w litrze piwa jest mniej więcej równa liczbie kilokalorii 1 litra soku owocowego.
Pozostaje jeszcze tutaj wspomnieć o charakterystycznej piwnej pianie. Powstaje ona w wyniku współdziałania pęcherzyków dwutlenku węgla z proteinami, pochodzącymi ze słodu.

MACIEJ PANCZYKOWSKI

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski