Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: BIOCHEMIA →

Zielona herbata - naturalny antyutleniacz

Zielona herbata otrzymywana jest z z liści krzewu herbaty chińskiej (Thea sinensis). Roślina ta wywodzi się z Chin, północnej Birmy i Indii. Jako pierwsi, jej właściwości smakowe i lecznicze docenili Chińczycy. Pierwsze wzmianki, opisujące jej zastosowanie, pochodzą z Chin, sprzed około 4700 lat.
Gdy liście herbaty poddamy zaraz po zbiorze działaniu pary wodnej, a potem zwiniemy je i ususzymy - to otrzymamy tzw. zieloną herbatę.
Jest ona uważana za zdecydowanie zdrowszą i wartościowszą od używanej powszechnie herbaty czarnej. Jest tak dlatego, że w procesie jej otrzymywania, jej najważniejsze związki czynne nie ulegają dezaktywacji.

Zielona herbata zawiera przede wszystkim alkaloidy purynowe i katechiny. Do tych pierwszych zaliczamy: kofeinę, teofilinę i teobrominę. Zawartość głównego alkaloidu - kofeiny w suchej masie liści wynosi 1,5 - 4,5%.
Katechiny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigalokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigalokatechiny (EGCG).
Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Warto tu też wspomnieć, że liść herbaty zawiera także dużo jonów fluorkowych (do 0,03% suchej masy).

epikatechina

Zbawienne działanie zielonej herbaty na zdrowie człowieka jest dobrze znane. Oto lista cennych właściwości napoju, który jest z niej przyrządzany:
  • zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, przez zapobieganie agregacji płytek krwi (katechiny)
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, bo zapobiega utlenianiu złego cholesterolu - LDL (katechiny)
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, bo usuwa szkodliwe dla DNA wolne rodniki (katechiny)
  • opóźnia efekty starzenia się przez usuwanie wolnych rodników (katechiny)
  • działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny)
  • pomaga odtruwać organizm, przez wiązanie jonów metali ciężkich (katechiny)
  • działa wybitnie przeciwwrzodowo (katechiny)
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • poprawia pamięć i rozjaśnia umysł (alkaloidy purynowe)
  • wzmacnia zęby (jony fluorkowe)
Bardzo popularna czarna herbata nie posiada większości z wymienionych tu właściwości. Jest tak dlatego, że przy jej produkcji następuje fermentacja liścia herbacianego.
W procesie tym, katechiny zostają utlenione do barwnych związków: teaflawiny i tearubiginy. To właśnie tym substancjom, zaparzona czarna herbata zawdzięcza swój pomarańczowy kolor.

MACIEJ PANCZYKOWSKI

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski