Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Przyroda polska
Zdjęcia natury
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia nieorg.
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: BIOCHEMIA →

Czosnek - naturalny antybiotyk

Czosnek pospolity (Allium sativum) to roślina pochodząca z Azji Środkowej, od setek lat uprawiana w Europie. Cebula (część podziemna) czosnku jest ceniona jako przyprawa pobudzająca łaknienie. Ma on także wyjątkowo szeroki wachlarz właściwości leczniczych, gdyż działa bakteriobójczo, grzybobójczo, żółciopędnie, przeciwzakrzepowo, a także obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Nie bez powodu zwany był od wieków "uniwersalnym lekiem ubogich".

Główną substancją zawartą w czosnku jest alliina - związek siarkowy, który przy uszkodzeniu tkanek czosnku (np. podczas krojenia) przechodzi w inny związek - allicynę. Ma ona ostry, charakterystyczny, "czosnkowy" zapach i działanie bakteriobójcze i obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Inne związki chemiczne występujące w czosnku to: mniej istotne - metyloalliina i propyloalliina oraz S-metylo-L-cysteinosulfotlenek (SMCS) o silnym działaniu "zbijającym" zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Z krojonego czosnku wyodrębniono też ciekawe związki - ajoeny (ajo to po hiszpańsku czosnek), które mają wyraźne działanie przeciwzakrzepowe.

allicyna i ajoen

Istnieją również doniesienia naukowe o antynowotworowej aktywności ajoenów (w przypadku ostrej białaczki szpikowej) i allicyny (w nowotworach piersi i macicy).

MACIEJ PANCZYKOWSKI

 Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2018 by Maciej Panczykowski